Nieuws
Weg met geluidshinder: industrie in harmonie met de woonomgeving

donderdag 18 juni 2020

Uw bedrijfsterrein in harmonie met de omliggende woonomgeving? Ontdek de verschillende mogelijkheden om komaf te maken met geluidshinder!

Weg met geluidshinder

Het komt steeds meer in het nieuws. Buurtbewoners lijden onder de geluidshinder en andere storende factoren afkomstig van industrieterreinen in de buurt.                     

Gelukkig bestaan er vandaag heel wat geluidswerende oplossingen waardoor geluidshinder vanaf nu tot het verleden behoort.  

De toenemende impact van geluidshinder op onze samenleving 

Een recent onderzoek* dat de statistieken van geluidshinder in kaart brengt, toont aan dat dit probleem dieper geworteld zit in onze samenleving dan eerst gedacht. 

De invloed van geluidshinder op onze gezondheid en omgeving 

Zo gaf 2% van de ondervraagde Vlamingen in 2018 aan dat ze bovenmatig gehinderd worden door geluidshinder in en rond de woning. Ongeveer 10% ondervond ernstige geluidshinder en iets minder dan 20% had te kampen met matige geluidshinder

Ten opzichte van een voorgaande meting in 2013 is het aandeel van mensen die extreme last hebben van geluidshinder in 2018 gestegen met 3%: van 9% naar 12%.  

De meest voorkomende oorzaken van geluidshinder

Weg met geluidshinder

Industrie behoort tot één van de meest voorkomende oorzaken van geluidsoverlast. 

Laten we de top vijf van bronnen van geluidshinder even bekijken:

  1. verkeer en vervoer: 31%
  2. buren: 17%
  3. industrie: 15%
  4. recreatie en toerisme: 13%
  5. landbouw: 6%

Met industrie op nummer drie wordt het dus hoog tijd om geschikte maatregelen te treffen en de relatie tussen industrie en woonomgeving te verbeteren.

Een goede verstandhouding kan het welzijn van de buurtbewoners en dat van uw bedrijf namelijk alleen maar bevorderen.

Geluidsanering op maat van uw bedrijf 

De VLAREM- en arbeidswetgeving waakt niet alleen over de veiligheid en gezondheid van werknemers die worden blootgesteld aan geluidsoverlast, maar is ook bekommerd om de omgeving. Zo zijn er een heel aantal duidelijke richtlijnen en maatregelen die elk bedrijf nauwkeurig moet opvolgen.  

Voor er een geschikte oplossing kan worden gezocht voor de geluidshinder die uw bedrijf veroorzaakt, is het belangrijk om de risico’s en problemen duidelijk in kaart te brengen. DOX Noise Control voorziet in een geluidsanering via een grondige akoestische studie van het gebouw. Op die manier worden alle oorzaken van geluidshinder efficiënt opgespoord. 

Waar vestigen wij vooral onze aandacht op? 

Geluidsoverlast wordt hoofdzakelijk gegenereerd door vier soorten geluidsbronnen

  • Productieruimtes (o.a. machines) 
  • Vrachtverkeer (o.a. op- en afvoer van materialen) 
  • Ventilatoren en pompen 
  • HVAC (voor ventilatie en koeling van de sites) 
Weg met geluidshinder
Weg met geluidshinder
Weg met geluidshinder

De geschikte geluidsoplossing voor een rustige woonomgeving 

Op zoek naar een geluidsoplossing op maat? Voor elk van de vier verschillende soorten geluidsbronnen bestaat er een geschikte oplossing

  • metalen geluidsisolerende deuren: voor machinekamers, testcellen, containers, warmtekrachtcentrales, ... ;
  • geluiddempers: vrijwel overal toepasbaar; 
  • geluidspanelen: (verkrijgbaar in aluminium, gelakt staal, hout en PVC): voor allerlei industriële binnen- of buitentoepassingen, zoals laad- en loszones, rond machines en koelgroepen of aan parkings en drukke wegen;
  • omkastingen: o.a.  voor motoren, generatoren, transformatoren en turbines; 
  • ventilatieroosters: o.a. voor ventilatieopeningen in technische ruimtes, gebouwen, fabrieken en schepen, koeltorens, luchtgekoelde condensorunits en parkeergarages.   

Klaar om komaf te maken met geluidshinder? Wij vinden graag samen met u een geschikte oplossing, volledig op maat van de eisen en de wensen van uw bedrijf.

* Auteur onbekend. (2019). Geluidshinder. Geraadpleegd op 26 mei 2020 via https://www.statistiekvlaanderen.be/nl/geluidshinder 

Nieuws

Dag van de medewerker!

Vandaag op Dag van de Medewerker zetten we het team van DOX Group wat extra in de kijker! Want niet enkel vandaag, maar elke werkdag opnieuw vormen onze medewerkers het fundament van ons bedrijf!  H...
Lees verder

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle DOX-nieuwigheden

;