• Geluidsanering Koelunits Datacentrum Mobistar

Laat u inspireren.

Project in samenwerking met: 

Geluidsanering Koelunits Datacentrum

Een datacentrum van Mobistar, een van de belangrijkste spelers op de telecommarket in België, heeft diverse koelunits op het dak staan die te veel lawaai veroorzaken. Mobistar schakelde adviesbureau Arcadis in om geluidmetingen uit te voeren en een adviesrapport uit te brengen.

Extra geluid reducerende maatregelen voor stille koelunits

Geluidsanering Koelunits Datacentrum Mobistar

Het was al snel duidelijk dat de huidige koelproductie units (chillers) vervangen dienden te worden en ISB Ventilation werd hiervoor ingeroepen. Echter, door de strenge akoestische eisen hadden ook deze nieuwe units extra geluidwerende maatregelen nodig. Er werd eerst voorgesteld om ronde dempers op de koelunits te plaatsen en Alara-Lukagro en DOX acoustics werden erbij gehaald om het idee verder uit te werken.

Effectieve én efficiënte oplossing

Na uitgebreide berekeningen stelde Alara-Lukagro, in nauwe samenwerking met DOX acoustics, een alternatieve oplossing voor welke beter aansluit op de geluidseisen en de wensen van Mobistar. De voordelen voor Mobistar zijn:

Geluidsanering Koelunits Datacentrum Mobistar
  • Efficiënter qua kosten, door gebruik van minder materiaal.
  • Compacter qua uiterlijk, door de hoge ronde geluiddempers te vervangen door compacte coulissen dempers en absorberende panelen.
  • Onopvallend, door het geheel te voorzien van het zelfde plaatwerk als het gebouw.
  • Minimaal drukverlies: maximaal 35 Pa bij een luchthoeveelheid van 284.000 m3 per uur.
  • Lichtgewicht: de oplossing blijft onder het maximale draag gewicht door uitvoering in aluminium.

Dankzij een grondige kennis van geluid, uitgebreide testen en geavanceerde rekenprogramma’s kan Alara-Lukagro altijd de meest effectieve én efficiënte oplossing ontwerpen voor complexe lawaaibeheersingsprojecten.

Geluidsanering Koelunits Datacentrum Mobistar

Uitvoering geluiddempende maatregelen

Mobistar koos voor de alternatieve oplossing van Alara-Lukagro welke als volgt is uitgevoerd.

Voor de 2 koelproductie units (chillers), die op een staalconstructie staan binnen bestaande damwandbeplating, plaatste Alara-Lukagro in totaal 28 geluiddempende roosters voor de luchtinlaat, 2 sets van 3 coulissen geluiddempers voor de luchtuitlaat en geluidsisolerende panelen als dak.

De 3 overige chillers zijn binnen een U-vormige geluidsisolerende wand geplaatst met een totale lengte van 51,3 meter en een hoogte van 4,1 meter. Voor de plaatsing hiervan is een staalconstructie voorzien, berekend door Alara-Lukagro volgens EN 1991-1-4, Belgische nationale bijlage (t.b.v. windbelasting) en Eurocode 3, 1993-1.

DOX acoustics coördineerde het project, waarbij Alara-Lukagro de complete uitvoering verzorgde: van ontwerp en engineering tot productie en montage.

Resultaat en ervaring

Het geheel resulteerde in een 35 dB(A) geluiddemping van de chillers ten opzichte van de omgeving. Hiermee zijn de geluidseisen ruim gehaald.

ISB Ventilation, hoofdaannemer en leverancier van de nieuwe chillers voor Mobistar, vertelde over de samenwerking met Alara-Lukagro en DOX acoustics:
"In 2013 kregen we van Mobistar de bestelling voor de akoestische aanpassingswerken aan de site te Nossegem. Dit was een complex en gevoelig project, waarbij akoestisch strenge eisen werden gevraagd. De samenwerking en projectbegeleiding met Alara-Lukagro en DOX acoustics verliep zeer correct en professioneel. De gevraagde resultaten werden ruimschoots behaald.”
  • Geluidsanering Koelunits Datacentrum Mobistar
  • Geluidsanering Koelunits Datacentrum Mobistar
  • Geluidsanering Koelunits Datacentrum Mobistar
Nieuws

Geluidsmeting: schakel een studiebureau in, reken op ons voor een concrete oplossing

Ga proactief te werk en zorg meteen dat alle geluidsnormen binnen en buiten gerespecteerd zijn. De eerste stap: een studiebureau.

Lees verder
Meer productnieuws
Nieuws

Een industriële warmtepomp: energiezuinig, maar let ook op de geluidsnormen!

Werkt uw onderneming klimaatneutraal én volgens de geluidsnormen? Lees hier meer over het geluidsvolume van een warmtepomp en onze oplossingen.

Lees verder
Meer productnieuws